torsdag 6. desember 2012


Idrettslinjen tester formen!

Tirsdag 4.desember tok idrettsklassen turen til Aker Sykehus. Der ble de tatt imot av forsker dr. philos Jonny Hisdal ved sirkukasjonsfysiologisk seksjon. Jonny underviser i anatomi og fysiologi, og har en særlig interesse for sirkulasjonsfysiologi. Med utstyr som en tredemølle og en sykkel skal Jonny på praktisk måte vise hvordan man utfører en terskeltest, der man måler den høyeste farten og pulsen man kan holde, uten å bli stiv. Man blir stiv når laktaten i kroppen stiger, og melkesyren da overgår det kroppen klarer å eliminere. Det er først da man når dette nivået at man har funnet terskelpulsen sin. Jo nærmere terskelpulsen er til makspulsen, jo bedre form befinner man seg i. Terskeltesten kan brukes til å finne ut av hvor bra folk vil gjøre det i konkurranse, og til og med gi en indikasjon på hvem som vil befinne seg på pallen. «Man kan finne ut av hvem som vinner på forhånd, og derfor er vel egentlig konkurransene helt unødvendige» sier Jonny Hisdal. 

Jonny forklarer hvordan testen skal utføres





Les mer om testen og hvordan den fungerer i intervjuet med Sindre Wiig Nordby lengre ned på siden.





Her viser Jonny blodårene i halsen til Kaja

Jonny starter med å vise blodårene i halsen til Kaja Siggerud Borch ved hjelp av ultralyd. Han viser blodstrømmen til hjernen, og forklarer hva som kan forårsake blodpropp. Jonny forklarer at Kaja har veldig fine og friske blodårer.

Etter dette deler idrettsklassen seg i to grupper. En gruppe samler seg rundt Kaja som skal testes på sykkelen, mens den andre gruppen samler seg rundt Sindre, som skal til pers på tredemølla.



Kaja før testen starter
Sykkelen:
Blodprøver!
Kaja varmer opp i 10 minutter. Etter dette blir pulsen målt og blodprøven tatt. Så starter testen. Hun skal ta 4 minutters drag, der hun starter på relativt lavt intensitetsnivå. Dette øker for hvert drag med 20 watt. Mellom hvert drag blir igjen pulsen målt og blodprøven tatt for måling av laktat. 

Tredemølla:
Omtrent samme gjennomføring skjer på tredemølla. Her starter Sindre på 8 km/t for å varme opp. Etter hvert drag blir pulsen og laktat målt, og intensiteten stiger med 1 km/t. Hvert drag på tredemølla varer i 5 minutter.

Sindre er klar for å bli testet
Stig på tredemølla!

Jonny er hele tiden observatøren, mens studentene gjennomfører test, målinger og blodprøve på egenhånd. Etter hvert drag plotter de inn resultatene i et diagram. 

Etter at Sindre har imponert klassen sin med veldig gode resultater, er det Stig Aaserud sin tur til å prøve seg. Han får til og med låne en legeskjorte av Jonny i anledningen.




Jonny forklarer
Jonny utfordrer:
Klassen følger nøye med
Da Kaja hadde fått slappet av litt og melkesyrenivået var på vei ned igjen, ble hun utfordret av Jonny. Han la 100 kroner på bordet og utfordret henne med 600 watt på sykkelen i 1 minutt. Etter at det ikke gikk veien for Kaja var det flere som tok utfordringen, men Jonny fikk beholde 100-lappen sin denne gangen. 









Sindre svarer på noen spørsmål rundt testen:

-   - Kan du beskrive testen du tok på Aker Sykehus på tirsdag?
I dag gjennomførte jeg en terskeltest på en løpemølle. I bunn og grunn viser en terskeltest den høyeste pulsen du kan ha, før du produserer mer melkesyre enn kroppen din kan eliminere. Dvs at i det jeg løper så fort at jeg har høyere puls enn terskelpuls, så vil jeg begynne å produsere mer melkesyre enn det kroppen kan eliminere og til slutt vil jeg stivne. Altså er terskel den høyest farten og pulsen jeg kan holde over lengre tid, uten å bli stiv. 
Dette testes ved hjelp av laktat målinger av blodet, pulsen og farten på løpemølla over 4-6drag x 5min hvor hvert drag økes med 1 km/t helt til man ser at laktaten (melkesyre) plutselig stiger. Da vet man at du er over terskel og testen kan avsluttes. Terskelpulsen regnes ut ved hjelp av en formel, basert på målingene dine.
For en person med 200 i maks puls, og som er gjennomsnittlig trent, vil terskel puls ligge kanskje mellom 170 og 180. Denne testen finner den pulsen helt nøyaktig, f.eks 174
 
- Hva forteller en slik test om formen til en person?
En slik test er den beste testen for å vite hvilken form en person er i. Det er f.eks større sammenheng mellom prestasjon og terskeltesten, enn mellom prestasjon og den berømte O2 testen. Du har kanskje hørt om Bjørn Dæhlies fantastiske "96 ml/kg/min" måling, men hva han hadde på terskel testen var mer interessant for ham.
Jo nærmere terskelen din ligger maks pulsen din, jo bedre form er du i. For normalt trente ligger terskel på kanskje 86% av maks puls  mens for elite utholdenhets utøvere kan den ligge helt opptil 95%.
I tillegg er det å trene på terskelpuls noe av det mest effektive utholdenhetstrening man kan gjøre og derfor er det viktig å utføre en sånn test for å være sikker på at du vet hva slags puls du skal ha når du trener. 

- Trener du til noe spesielt?
Nei, ikke i år. Prøver bare å holde meg i god form. Men jeg har vært aktiv langrennsløper i alle år, helt til fjoråret. Siden vi skal til Sør-Afrika i vinter tar jeg meg en pause. Kanskje jeg fortsetter neste år, vi får se.

- Vet du mer om hvordan formen din er for øyeblikket etter at du tok denne testen?
Jamal hjelper med tøyingen etterpå
Ikke ennå, men jeg kommer til å finne det ut snart. Jeg fikk ikke sett så godt på resultatene etterpå, men vi skal gå igjennom de på torsdag. Forøvrig kan jeg si at jeg aldri har testet så høye laktatmålinger tidligere og det er en god indikasjon på bra form.

- Fungerte testen som motivasjon til å fortsette å trene?
Testen er alltid en god motivasjon for å fortsette å trene, så lenge den er positiv. Om du tester dårlig etter en lang periode med trening, kan testen virke negativt på motivasjonen siden man da føler at en har trent mye for ingenting.

-Hva syntes du om praktisk læring på studiet ditt?
Det er herlig, jeg elsker praktisk undervisning, og jeg skulle bare ønske det var enda mer ;)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar